Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Aktuální školní rok > Aktuality > Dějepis ve školním roce 2023/2024

Dějepis ve školním roce 2023/2024



Datum konání:
10.12.2023
Datum ukončení:
1.4.2024

 

Projekt Příběhy našich sousedů

Vybraní žáci devátých tříd se letos opět zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. 7. března se účastnili exkurze do Národního památníku hrdinů heydrichiády v Praze.

žáci zapojení do projektu Příběhy našich sousedů.png

 

Exkurze 9. ročníku: Památník Lidice

Žáci devátého ročníku se ve dnech 19. a 20. února zúčastnili dějepisné exkurze v Lidicích, kde si připomněli tragické události, které se zde odehrály v období Protektorátu Čechy a Morava.

Nejprve se žáci zúčastnili výukového programu s názvem „Den, kdy se mi změnil život“, během kterého se seznámili s konkrétními osudy lidí, jejichž život významně ovlivnila druhá světová válka a holocaust. Formou dramatické výchovy se seznámili s osudem rodiny lidické dívky Marušky Doležalové a židovského chlapce Petra Ginze z Prahy. Žáci si během programu zopakovali a prohloubili své vědomosti a vytvořili si hlubší vztah a postoj k tématu. Poté nás čekala prohlídka pietního území, kde se původní Lidice rozkládaly, a nakonec jsme navštívili zrekonstruované muzeum s multimediální expozicí.

Prostřednictvím návštěvy Památníku Lidice získali žáci přehledný a srozumitelný náhled do života obce Lidice, jejího osudu a osudu jejích obyvatel. Díky této exkurzi žáci pochopili příčiny a důsledky druhé světové války, které měly vliv na život rozličných národností.

 

Dějepisná olympiáda

Dne 29.11. 2023 se naší škole konalo školní kolo Dějepisné olympiády, kterou pořádá Katedra pomocných věd historických a archivnictví Univerzity Hradec Králové. Tématem 53. ročníku byl „Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí (Čechy, Morava, Slezsko). Od Cyrila a Metoděje po Jana Husa.” Soutěže se zúčastnili vybraní žáci z 8. a 9. ročníků. Žáci Miloš Pospíšil, Jiří Křivánek a Vítek Hlavička se stali nejúspěšnějšími řešiteli a budou naši školu reprezentovat v okresním kole, které se bude konat v lednu. Budeme jim držet palce!

A jak to dopadlo? Ve středu 17. ledna 2024 se naši úspěšní řešitelé Dějepisné olympiády zúčastnili okresního kola v Nymburce. Tématem 53. ročníku byl Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí (Čechy, Morava, Slezsko). Od Cyrila a Metoděje po Jana Husa. Naši školu reprezentoval Miloš Pospíšil, Jiří Křivánek a Vítek Hlavička a obsadili krásná místa. Miloš navíc okresní kolo s přehledem vyhrál, a postupuje tak do krajského kola, které proběhne v dubnu v Kladně. Gratulujeme a přejeme hodně úspěchu!

IMG_5041.JPG

 

 410501658_1517978985603022_3964650984897095335_n.jpgVýstava „Neztratit víru v člověka“406654749_1499660970826843_3821511395737457516_n.jpg

Od 30.11. 2023 je našim žákům k dispozici výstava, která nám byla zapůjčena Židovským muzeem Praha. Výstava se nachází v 1.patře na hlavní budově a nese název "Neztratit víru v člověka. Protektorát očima židovských dětí". Výstava představuje dětem a mladým lidem různé aspekty života Židů v Protektorátu Čechy a Morava, a to z pohledu jejich šesti tehdejších vrstevníků. Jejím záměrem je přiblížit především žákům náročné téma holocaustu a zprostředkovat jim seznámení s židovskou menšinou. Jedná se celkem o 20 bannerů. Výstava bude ukončena 4. 1. 2024.

 

Legiovlak v Poděbradech

Poslední zastávkou Legiovlaku byla letos vlaková stanice Poděbrady! Žáci ZŠ TGM tak mohli navštívit repliku legionářského vlaku z období let 1918 až 1920. V této době na Transsibiřské magistrále operovaly čs. legie, které sehrály důležitou úlohu na konci první světové války.

Celkem patnáct zrekonstruovaných vagonů představilo žákům život a boje desetitisíců čs. legionářů s německou a bolševickou přesilou. Vlak se skládá mimo jiné z vozů opravárenského, polní pošty, zdravotního, štábního, velitelského a dokonce obrněného. Zde se nacházejí originální součásti výstroje a výzbroje, dále také zbraně, stejně jako předměty běžného vojenského života a stovky fotografií.

Žáci, které provedli průvodci v legionářských stejnokrojích, mohli blíže nahlédnout do života legionářů, kteří významně přispěli k vytvoření samostatného státu.

 

Zahraniční exkurze pro 9. ročník: Osvětim

I v letošním školním roce jsme zorganizovali pro žáky 9. ročníku zahraniční výjezd do sousedního Polska. V pátek 16. listopadu 2023 odjížděli v brzkých ranních hodinách od budovy školy vybraní žáci devátých tříd, aby se seznámili s historií tohoto tábora a s problematikou holocaustu během druhé světové války. Během tříhodinové prohlídky žáci navštívili nejprve tábor Auschwitz I, do kterého vstoupili hlavní branou s nápisem „Arbeit macht frei!“. Zde se žáci komplexně seznámili s plánem nacistického Německa na vyhlazení židovského obyvatelstva z celé Evropy. Poté jsme se s žáky přesunuli do desetkrát většího komplexu Auschwitz II, zvaného Birkenau neboli Březinka, jenž pro většinu deportovaných znamenal konečnou stanici. Společně s průvodcem žáci prošli místa, kde mnoho lidí zažilo velká utrpení a většina z nich zde nalezla smrt. Žáci měli během exkurze možnost poznat tuto nechvalně známou historii zblízka, zároveň si i uvědomili, kam až může vést ideologie založená na čistotě rasy, a u památníku uctili památku zemřelých zapálením svíček.

 

Exkurze 8. ročníku: Kuks a pevnost Josefov

Ve dnech 10. a 11. 10. se žáci osmých ročníků zúčastnili dějepisné exkurze. Nejprve jsme navštívili hospitál Kuks – významnou barokní památku, na jejímž vzhledu se podíleli umělci světového formátu. Zde žáky čekala komentovaná prohlídka, během které se dozvěděli o životě hraběte Františka Antonína Šporka a o významu této rozsáhlé stavby. Současně si prohlédli cyklus nástěnných maleb Tance se smrtí, soubor barokních alegorických soch Ctností a Neřestí a navštívili jednu z nejstarších lékáren – U Granátového jablka. Poté jsme navštívili nedalekou pevnost Josefov. Zde žáci pracovali ve skupinkách a v rámci hry se seznámili s významnými historickými událostmi, byla jim vysvětlena role pevnostního města a jednotlivých skupin obyvatelstva.